Гардиън: Излизането на Гърция от еврозоната би било трагедия за Европа
Гардиън: Излизането на Гърция от еврозоната би било трагедия за Европа / ThinkStock/Getty Images

Излизането на Гърция от еврозоната ще е трагедия за Европа, пише "Гардиън" в редакционна статия за преговорите между гръцките власти и международните кредитори. Изданието отбелязва, че отказът от част от дълга е единственият начин да се избегне негативен развой за Европа.

Грекзит застрашава Европа и световните пазари

Гръцката централна банка си играе с огъня, гласи заглавието на коментарна статия в "Дейли телеграф", посветена на вчерашния доклад на управителя на гръцката централна банка Янис Стурнарас пред гръцкия парламент.

По мнение на автора Амброуз Евънс-Причард заплахите, съдържащи се в документа, че Гърция ще бъде принудена да напусне Европейския съюз и ще влезе в спирала на икономически срив без спасително споразумение са просто грубо сплашване, а самият доклад е "политическо нападение срещу собственото избрано правителство".

МВФ: Споразумение за Гърция изисква трудни решения от всички страни

Същевременно германският вестник "Билд" съобщава, цитиран от Ройтерс, че финансовите министри на Германия, Белгия, Литва и Словения са упражнили натиск върху Гърция да спазва съществуващите си ангажименти за реформи, за да получи отблокиране на помощта от международните кредитори.

Гърция и кредиторите се споразумяха за бюджетните цели

Ръководителят на германската централна банка Йенс Вайдман от своя страна заявява в интервю, публикувано в три европейски вестника - френския "Еко", италианския "Стампа" и испанския "Мундо", цитирано от ТАСС, че в преговорите между гръцкото правителство и международните кредитори /Международният валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия/ сега на ход е Гърция, като спази споразуменията и покаже отговорен подход.

Източник: БТА