Френска компания ще строи подводници за Австралия
Френска компания ще строи подводници за Австралия / Guliver/Getty Images

Франция и Австралия потвърдиха днес договорката си за изграждане на 12 конвенционални подводници за Канбера по френски проект, предадоха АП и ДПА. Това стана по време на разговорите в Канбера на австралийския премиер Малкълм Търнбул с гостуващия тук негов френски колега Манюел Валс.

Седмица по-рано бе обявено, че френската държавна компания Де Се Ен Ес (DCNS) е била избрана да построи 12 дизелово-електрически подводници - най-големите от този клас в света - за Австралия. Цената на сделката според АП ще надхвърли 43 млрд. долара.

Окончателният договор все още предстои да бъде подписан. Валс опроверга спекулациите, че поне първата от 97-метровите подводници тип "Шортфин Баракуда" ще бъде построена във френска корабостроителница.

Търнбул добави, че по споразумение между двете правителства всичките 12 съда ще бъдат построени в доковете в Аделаида от австралийски работници и с австралийска стомана, която означава разкриване на хиляди работни места в Австралия. "Успехът на този грандиозен проект се основава на опита, техтнологиите и ресурсите на нашите две страни", подчерта той.

Двамата премиери са изразили удовлетворението си, че с този проект стратегическите отношения между двете страни се издигат на нов етап с 50-годишна перспектива. Това е най-голямата сделка, сключвана от Австралия досега, а Париж я нарече "победа за френската технология".

Франция води дълга борба за спечелване на този огромен контракт, като преодоля конкуренцията на Германия и Япония, които не крият разочарованието си, посочва ДПА. Японският военен министър Ген Накатани, цитиран от АП, каза, че ще иска обяснение от Австралия защо тя не е избрала японски подводници.

Френският премиер каза в Канбера днес, че лично ще надзирава хода и изпълнението на проекта. Очаква се първата подводница с водоизместимост 4500 тона да бъде завършена през 2027 г.

Източник: БТА