Фондовите пазари приключиха най-добрата си седмица от ноември
Фондовите пазари приключиха най-добрата си седмица от ноември / DarikNews

Световните фондови пазари приключиха най-добрата си седмица от края на ноември миналата година, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Някои индекси отчетоха от понеделник повишение от около 10%, на каквото понякога могат да се надяват за цяла година. Основни причини за това са рязкото поскъпване на банковите акции и смекчаването на безпокойствата за икономиката.

 

Американският промишлен индекс Дау Джоунс "скочи" през седмицата с 9%, като регистрира повишение четири поредни дни. По-широкообхватният индекс Стандард енд Пуърс 500 се покачи с 10,7%, а индексът на високотехнологичните дружества Насдак - с 10,6%. Въпреки това стойностите на Дау Джоунс и Стандард енд Пуърс 500 са около два пъти по-ниски от техния пик през октомври 2007 г.

 

Петролът поевтиня, след като публикуван вчера доклад на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) показа, че световното търсене намалява по-бързо от очакваното, а Международната агенция за енергия (МАЕ) понижи прогнозите си за търсенето на суровината през тази година. Тези индикатори взеха превес над възможността ОПЕК да вземе решение на срещата си в неделя за по-нататъшно съкращаване на добива на "черно злато".

 

Американският лек суров петрол с доставка през април поевтиня в Ню Йорк със 78 цента до 46,25 долара за барел, а в Лондон сортът Брент - с 16 цента до 44,93 долара за барел.