Финансовото състояние на домакинствата нараснало с 23% за година
Финансовото състояние на домакинствата нараснало с 23% за година / netinfo

С 23 процента се е увеличило общото финансовото състояние на домакинствата в България през последната една година. Това показва доклад на анализаторското звено Индустри уоч. Структурата на финансовото богатство формират парите в брой, депозитите, различните видове ценни книжа, вложенията от взаимни фондове и други.

Данните на „Индустри Уоч” показват, че финансовото състояние на домакинствата в България в средата на 2008-ма година е 32 млрд. лв., а 10 милиарда е задлъжнялостта на домакинствата към различните финансови институции.

Проучване на агенция „Скала”, поръчано от „Индустри уоч”, показва, че 57 процента от българите нямат спестявания, обясни управляващият съдружник в анализаторското звено Лъчезар Богданов.

„Виждаме отново най-голям дял на тези, които предпочетат да спестяват в депозити или да държат пари в брой, а по-малко са хората, които отговарят, че инвестират в по-сложни финансови инструменти”, каза Богданов. По думите му от тези, които заявяват, че спестяват горе-долу по 40 процента държат парите си в депозити и в брой, а 7 процента инвестират в недвижими имоти. Останалите 11-12 на сто спестяват в пенсионни фондове, акции, облигации.

Георги Ангелов от Отворени общество обясни, че два сектора в икономиката – строителството и туризмът, укриват около 2 милиарда лева годишно от заплати