Финансовото министерство ще се консултира с ЕИБ за Фонда на фондовете
Финансовото министерство ще се консултира с ЕИБ за Фонда на фондовете / netinfo

Правителството одобри проекта на Споразумение за предоставяне на услуги в подкрепа на изпълнението на проекти между Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Министерството на финансите.

В него се урежда предоставянето на техническа помощ от страна на ЕИБ по дейности, свързани със създаването на структура на управлението на финансовите инструменти Фонд на фондовете и Мениджър на Фонда за изпълнението на инструментите за финансов инженеринг по оперативни програми на ЕС за периода 2014-2020 година.

Целта е тя да отговаря на изискванията на европейското законодателство, като се гарантира професионално и ефективно управление на средствата от ЕСИФ и използване на възможностите на финансовите инструменти да мултиплицират публичния ресурс чрез мобилизиране на частен такъв.

Споразумението е изготвено на основание меморандум между кабинета и ЕИБ от 22 януари 2012 г. за оказване на подкрепа за изпълнението на проекти, финансирани от Структурните инструменти на Европейския съюз.

Министерският съвет одобри и нов допълнен проект на Общо споразумение между
Министерството на финансите и Европейската банка за възстановяване и развитие за предоставяне на консултантски услуги за създаването на български Фонд на фондовете и Мениджър на Фонда за изпълнението на инструментите за финансов инженеринг по оперативни програми на Европейския съюз за периода 2014-2020 г., като основа за водене на преговори.

Първият проект на Общо споразумение беше одобрен с решение на кабинета от 10 септември 2015 г. В периода от 10 до 17 септември 2015 г. бяха проведени преговори с международни финансови институции, в резултат на което се наложи част от задачите, за които беше предвидено да се изпълняват от една от тях, да се поемат от ЕБВР. Това налага включването им в проекта на споразумение и повторното му одобрение от Министерския съвет преди неговото подписване.