ФАО: Цените на зърнените култури ще останат високи и през 2008 г.
ФАО: Цените на зърнените култури ще останат високи и през 2008 г. / снимка: БГНЕС

Очаква се световните цени на зърнените култури, които тази година продължиха да се покачват, да останат високи и през 2008 г., което ще доведе до поскъпване на основните продукти като хляба, макаронените изделия, месото и млякото. Това се посочва в публикувания доклад на Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО), цитирана от ДПА.

Високите цени се дължат предимно на производствените проблеми в някои основни страни износителки, както и на твърде ниските световни запаси, отбелязва базираната в Рим ФАО.

Много държави ще плащат за внос на зърно от световния пазар повече, отколкото през изминалите години, въпреки че се очаква да внасят по-малко, се отбелязва в доклада.

Поскъпването на петрола и опасенията за околната среда засилват необходимостта от алтернативни биогорива, произведени от земеделски продукти, които обикновено се използват за храна на животни и хора, предупреди ФАО.

Търсенето на захар, царевица, рапично семе, соя и палмово масло, използвани за производство на биогорива, със сигурност ще нарасне през следващите години, посочва организацията. Цените на внасяните зърнени култури като пшеницата обаче може да се понижат, отбеляза ФАО.