ЕС забрани вноса на животински продукти от Великобритания
ЕС забрани вноса на животински продукти от Великобритания / снимки: БГНЕС

Европейската комисия приветства бързите и ефикасни действия на Лондон след откриването в петък на огнище на шап в графство Съри, предадоха световните агенции.

"Много сме доволни от бързата реакция на британските власти, от начина, по който те идентифицираха щама на вируса на шапа и сега очакваме резултатите от тяхното разследване за източника на заразата", заяви говорителят на ЕК Филип Тод.

ЕС обяви, че забранява за неопределен период от време износа за съюза на живи животни, както и на прясно месо и на мляко от Великобритания. Съюзът определи Великобритания за високорискова зона за подобен износ. Северна Ирландия обаче не е засегната от мярката, предаде БТА.

Първоначално ЕС предвиждаше на наложи ембарго само на износа на месо и на месни продукти и мляко от района около фермата в Съри, но после реши мерките да бъдат по-сериозни, уточни европейският говорител Филип Тод.

Лондон изпревари обаче мерките на ЕС и още в събота, само ден след откриването на огнището на шапа, временно прекрати лицензиите за износ на свине, говеда и овце, на мляко и на месни продукти.

Първите анализи, извършени върху внесени от Великобритания в Германия живи животни, показват, че те не са заразени с вируса на шап, предаде Франс прес, цитирайки германското министерство по прехраната, селското стопанство и защитата на потребителите. Анализи продължават да се извършват върху внесени от Великобритания животни в германските провинции Бавария и Хесен. Изследват се животни, внесени в последните 30 дни. Сред тях има овце, крави и кон.

Британските фермери са много притеснени от появата на огнище на шап в страната, предаде Франс прес, цитирайки Питър Кендъл, председател на Националния синдикат на фермерите.

Кендъл допълни, че е недопустимо щам на вируса на шапа да бъде "изпуснат" от научна институция и така да предизвика зараза във Великобритания.

Вчера британското министерство на околната среда, прехраната и селските въпроси обяви, че щамът на вируса на шапа, изолиран във фермата в Съри, където се появи огнището на болестта в петък, е много подобен на щам, използван в близък лабораторен комплекс за производствона ваксини.

В лабораторния комплекс в Пъртбрайт, само на 5 километра от фермата, се намира Институтът за животинско здраве, държавна институция, ползваща се с международно признание, която е и лаборатория на ЕС. В нея се съхраняват образци на щамове на вируса на шапа с оглед производството на ваксини. В комплекса е разположена и частна лаборатория на американската фармацевтична компания Мериъл енимал хелт (Merial Animal Health), специализирана в медикаменти за болестите по животните. Тя е една от четирите лаборатории, на които ЕС е разрешил да работят с щамове на вируса на шапа, за да произвеждат ваксини за болестта, припомня Франс прес.

Здравни експерти от Брюксел уточниха, че през 80-те години на миналия век вирусът на шапа се е"изплъзвал" вече от специализирани лаборатории.Очаква се британските власти да обявят до вторник кой е източникът на настоящата зараза във фермата в Съри.