ЕС ще влоши отношенията между България и Русия, смята дипломат
ЕС ще влоши отношенията между България и Русия, смята дипломат / netinfo

Встъпването на България и Румъния в Европейския съюз може да създаде някои трудности в отношенията на тези страни с Русия.

Това заяви днес руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, предаде ИТАР-ТАСС.

По думите му това се отнася най-вече за България, където се доставя руско ядрено гориво. "Нужни са ни определени гаранции, за да продължим доставките, които ще се изпълняват изцяло", каза Грушко.

"Влизането на двете страни в ЕС - допълни той - ще създаде усложнения при получаването на визи, а също и в търговията със стомана, върху която ще има известни ограничения".

Според руския висш дипломат България и Румъния имат право да станат членове на ЕС, но разширяването на съюза "не трябва да вреди на отношенията на Руската федерация с тези страни".

Грушко допълни, че в Москва внимателно следят дискусията за разширяването на ЕС и че според руската страна "главното е то да не влиза в противоречие с процесите на интеграция в Източна Европа". "Трябва да се направи опит, ако не да се хармонизира този процес, то поне да се направи така, че държавите да не стоят пред избора да вървят напред или с Руската федерация, или с Европейския съюз", заяви руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, цитиран от ИТАР-ТАСС.