ЕС намалява таксите за трансгранични банкови преводи
ЕС намалява таксите за трансгранични банкови преводи / netinfo

Разпоредбите за банковите преводи в Европейския съюз, приети през 2001 година, са довели до голямо намаляване на таксите за трангранични банкови преводи, без да се повишават таксите за вътрешни преводи, сочи публикуван днес доклад на Европейската комисия.

В доклада се прави оценка на резултатите от прилагането на новите разпоредби след приемането им. Според Чарли Макрийви, комисар за вътрешния пазар и услугите, "тази инициатива на Европейския съюз донесе реални облаги за потребителите".

Таксите при трансгранични преводи спаднаха драматично в много страни, а въпреки изразяваните страхове, таксите за вътрешни преводи не се увеличиха.

Преди влизането на новите разпоредби в сила, таксите за превод от 100 евро между страните в Европейския съюз са достигали 24 евро. Сега те са средно от порядъка на 2,5 евро за превод от 100 евро.

Същевременно Европейската комисия смята, че все още в страните от ЕС има значителни разлики в таксите за вътрешни и международни преводи. С цел това положение да се промени, в Европейския съюз са задействани нови разпоредби.

Според тях, ако гражданин на страна в ЕС прави банков превод за друга страна в съюза, той не трябва да плаща по-висока такса, отколкото за вътрешен превод.

Достатъчно ще е да се предостави само номера на международната банкова сметка /IBAN/ и банковият идентификационен код /BIC/ на получателя. От 1.1.2006 по тези условия могат да се правят преводи до 50 000 евро.