Енергийният министър: Очевидно идеята за газов хъб у нас е стигнала до Путин
Енергийният министър: Очевидно идеята за газов хъб у нас е стигнала до Путин / снимка: БГНЕС

Енергийният министър Теменужка Петкова каза, че очевидно идеята на българското правителство за изграждане на газов хъб на българска територия е достигнала до руския президент Владимир Путин и в момента има раздвижване, но страната ни очаква окончателното становище на нашите европейски партньори. Каментарът на Петкова бе по повод на изявлението на Путин, че е възможно Русия да насочи към България нова газова тръба.

Путин: Русия може да насочи нов газопровод към България

В София на срещата на Групата на високо равнище за изграждане на газови връзки в Югоизточна Европа бяха обсъдени най-важните въпроси, свързани с енергийната сигурност в рамките на ЕС, напомни Петкова. При много откровен диалог ние поставихме нашите основни проблеми, презентирахме нашата идея за газовия хъб, който да бъде изграден на територията на страната, конкретните параметри - технически и финансови, и очевидно тази информация е достигнала до президента Путин, посочи Петкова.

Учредиха Група на високо равнище за газовата свързаност

Всеки проект, който помага да постигнем диверсификация на източниците и на маршрутите на газ, за нас е особено важен, стига да бъде в съответствие с европейското законодателство, заяви министърът.

На въпрос дали има интерес от страна на Русия към българската идея, Петкова каза, че такива са индикациите. Очевидно Владимир Путин е запознат с нашето предложение, което вече е много конкретно, добави тя.

Газов хъб у нас би струвал 2.2 млрд. евро

За възможността България да поднови някакви дейности по проекта "Южен поток" министърът отбеляза, че има започнала наказателна процедура срещу България от страна на ЕК от 2 юни 2014 г. И българската страна няма как да предприеме нови действия по проекта, преди тази процедура да бъде завършена. Не сме предприемали никакви действия по отношение на тръжни или други процедури, свързани с изграждането на проекта, заяви Петкова.

Дефицитът в НЕК е 3,3 млрд. лв., само за 2014 г. той е близо 600 млн. лв., коментира министърът. Тя посочи, че за да бъде намален този дефицит, Министерството на енергетиката води преговори с двете американски централи, тези преговори са в много напреднала фаза и в най-скоро време се очаква условията да бъдат предоговорени във взаимен интерес.

Част от законодателните промени, които се предлагат в Закона за енергетиката, също са насочени към свиване на дефицита в НЕК - например от енергийния микс да бъдат изключени топлоелектрическите централи, които не произвеждат електроенергия по ефективен начин, каза Петкова. По думите й това ще доведе до намаляване на дефицита в НЕК с около 100 млн. лв. в рамките на годината.

Министър Петкова коментира тези въпроси преди началото на заседанието на парламентарната комисия по енергетика, която разглежда промените в енергийния закон.

Източник: БТА