Газов хъб у нас би струвал 2.2 млрд. евро, според Борисов Южен поток не е прекратен
Газов хъб у нас би струвал 2.2 млрд. евро, според Борисов Южен поток не е прекратен / netinfo
Газов хъб у нас би струвал 2.2 млрд. евро
77916
Газов хъб у нас би струвал 2.2 млрд. евро
  • Газов хъб у нас би струвал 2.2 млрд. евро

Прогнозната стойност за изграждане на газов хъб на територията на България е 2,2 млрд. евро. Това пише в проекта, представен от министър-председателя Бойко Борисов на срещата на високо равнище на Групата за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа. За модернизация на съществуващата инфраструктура ще са необходими още 140 млн. евро. Предвидено е и разширение на хранилището Чирен и изграждане на ново в Северозападна България. Премиерът се надява необходимата инвестиция да бъде осъществена с европейски средства.

Вижте презентацията на Борисов

Сред предимствата на България за изграждане на газов хъб, според презентацията на премиера, са географското разположение на страната ни, което я определя като стратегически партньор, добре проектиранaта национална газопреносна мрежа, добре балансирана транзитна национална система с газохранилище; добив на нефт и газ в региона; ниско вътрешно потребление - свободен капацитет за транзит; прозрачни процедури за доставки и строителство на справедливи цени; дългосрочен и краткосрочен капацитет.

Борисов: Страната ни има потенциал да бъде разпределителен център на газ

България ще ползва натрупания европейски опит по развитието на търговски платформи; "Единна система за управлението на газовите потоци", предварително съгласувана с Европейските газови партньори, се казва още в презентацията на Борисов.

Според министър-председателя Бойко Борисов „Южен поток" не е прекратен, защото нямаме писмено доказателство.

„Аз продължавам да считам, че икономически по-обосновано е тръбата на „Южен поток" да дойде в България, на граница с ЕС. Мога да го защитя. Именно там трябва да бъде този хъб. Преди един месец това беше идея, сега то е остойностено за около 2,2 млрд. евро, някъде на половината на цената на трасето на „Южен поток" през България. Би могло да се върви бързо, защото имаме хранилище и газопреносна система. Имаме „Хан Аспарух", имаме „Терес", имаме „Силистар", интерконекторът с Гърция ще донесе и втечнен газ. Така че имаме възможност да запълним този хъб с газ от повече от три източника, четири. А като прибавим и реверса, който имаме с Турция - може и азерски газ да дойде", обясни Борисов.

Проектът за хъб ще струва 2 милиарда и 200 милиона евро, като ще включва модернизация на съществуваща инфраструктура и изграждането на нова, което предвижда 844 км газопровод, 2 компресорни станции в градовете Левски и Провадия и приемен терминал.

Още 140 милиона ще са необходими за модернизация и разширение на северния полупръстен, а допълнителният капацитет за съхранение предвижда разширение на хранилището Чирен и изграждане на ново в Северозападна България.

Дали обаче проектът за газов хъб ще бъде представен и в Москва, Борисов коментира:

„Ходенето става, след като те поканят. Това е много важна подробност и се ходи там, където си желан. Имаме ли ОК за подобен проект, ще отидем да говорим".

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович пък обяви, че наказателните процедури по обществени поръчки, свързани с „Южен поток" срещу България, ще бъдат замразени.