Путин: Русия може да насочи нов газопровод към България
Путин: Русия може да насочи нов газопровод към България / снимка: БГНЕС

Русия може да насочи към България нов подводен газопровод, ако получи помощ от Европейския съюз, заяви в Будапеща руският президент Владимир Путин.

По думите му газопроводът "Южен поток" не може да бъде възстановен в първоначалната му форма, но ако Брюксел подкрепя тази идея, може да се изгради отклонение, което да свърже България - където трябваше да излезе тръбата на "Южен поток", с другия газопровод, който Русия планира, предаде Ройтерс.

Путин също така посочи, че "Южен поток", който трябваше да пренася руски газ под Черно море до Южна Европа, е бил торпилиран от европейските възражения.

Руският президент заяви, че след като през април 2014 г. Европейският парламент е решил да признае "Южен поток" "не само за безперспективен, но и за вреден за Европейския съюз", в България е било изпратено писмо с искане за прекратяване на подготвителните работи, предаде ТАСС.

Коментирайки споразуменията с Турция за строителството на новия газопровод, Путин отбеляза: "Готови сме да го построим в такъв обем така, че през Турция този газ да може да отива и в ЕС. Не възнамеряваме да наказваме никого, нито да се обиждаме на някого". "Ако логистически е възможно, сме готови да стигнем после и до България - Европейската комисия вече ни помоли за това; готови сме да стигнем и до Гърция", продължи Путин. "Тоест не възнамеряваме нищо да закриваме, не възнамеряваме да лишаваме никого от нищо".

Иначе, по време на посещението си в Унгария, където разговаря с премиера Виктор Орбан, Путин обеща също, че Москва "положително ще разгледа" въпросите за газовото сътрудничество с Унгария, предаде ТАСС. Той уточни, че се имат предвид договорите за доставки на газ от Русия за Унгария след 2015 г., както и "някои други въпроси, свързани с използването на газовите хранилища". Путин посочи, че Руската федерация "бе принудена да съкрати проекта за газопровода Южен поток". Той изрази предположение, че постигнатото вече с унгарските партньори, и по-точно "създаденото съвместно предприятие може да бъде използвано и при разширяването на дейностите с нашите турски приятели в частта, отнасяща се до Турски поток". "Готови сме за да ги обсъждаме с всеки, който е заинтересован от съвместна работа", посочи руският президент.

Според него значението на Унгария като пазар за руски въглеводороди и "потенциална страна транзитьор за Русия не е намаляло". "Готови сме за диалог и взаимоизгодно партньорство в рамките на новия маршрут /на доставките/ на руските енергоносители", отбеляза Путин.

Източник: БТА