/ БГНЕС
От 1999 г. Българската банка за развитие (ББР) се развива и утвърди като важен партньор на българското предприемачество, превърна се в инициатор и гарант в политиките за растеж и икономическото развитие. Това заяви икономическият министър Емил Караниколов на международния икономически форум „Пътища за партньорства“.

През 2018 година ББР постигна най-добрите финансови резултати от създаването си. Банката развива устойчива портфейла си като поддържа най-високите нива на капиталова адекватност в банковата система, отчете министърът.

Fitch Ratings повиши перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на Българската банка за развитие

За първи път през миналата година балансовата стойност на активите на акционерното дружество надминаха 3 млрд. лева, което е ръст от 22% спрямо 2017 година.

Отчетено беше значително увеличаване на печалбата. Предоставени бяха нови кредити за бизнеса в размер на почти 400 млн. лева, което е 3 пъти повече спрямо 2017 година, каза още Караниколов.

На форума главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев отбеляза, че Европа се намира в навечерието на 2020 г., която крайъгълен камък за банковия сектор - приключва многогодишния планов период и същевременно се взимат ключови решения за следващите няколко години.

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България ‘BBB’ със стабилна перспектива

„Тази година предстои създаване на уеб базирана платформа, на която банки-партньори от Балканите могат да представят проекти, финансиране и ноу хау. Платформата ще е полезна за страните от региона, на които и предстои присъединяване към ЕС, отбеляза Мавродиев.

Ключов инструмент за финансиране през следващите години е програмата InvestEU, която ще надгради успеха на Плана Юнкер и дейността на Европейския фонд за стратегически инвестиции. Чрез нея през следващия програмен период ще бъде насърчена инвестиционната дейност и модернизацията на европейската икономика. Очакванията на ЕК са, че чрез привличането на частни и публични инвестиции програмата ще генерира над 650 млрд. евро допълнителни инвестиции в целия ЕС.
БГНЕС