Експерти очакват ренесанс на ядрената енергетика
Експерти очакват ренесанс на ядрената енергетика / netinfo
Глобалният ренесанс на ядрената енергетика е не само теоретичен модел, а реално възможен вариант за развитието на ядрената енергетика в света през следващите две десетилетия, съобщи агенция Юнайтед прес интернешънъл (ЮПИ), като цитира доклад на експерти по ядрената енергетика от Кембридж, представен на конференция във Вашингтон.

В момента дори в САЩ, където не е пускан в действие нов ядрен реактор от 1978 г., се проектират и строят нови ядрени мощности, се посочва в доклада на Кембриджското дружество за ядрени изследвания.

В света сега действат общо 435 ядрени реактора, които генерират 16 на сто от електроенергията в света. В САЩ 103 реактора генерират една пета от консумираното електричество. В Света в момента се строят 28 нови реактора, по-голямата част от които са в Азия, се казва в доклада. В "ядрения ренесанс" ще участват поне 20 държави.

"Някои страни - като изключвам САЩ и Западна Европа - никога не са спирали строителството на ядрени реактори", заяви на конференцията директорът на Кембриджското дружество за ядрени изследвания Джоун-Лин Ван. "За разлика от САЩ, Китай, Япония и Корея никога не са прекратявали програмите си за развитие на ядрената енергетика, нещо повече - в последно време целите им стават все по-амбициозни".