Експерти обикалят страната, дават безплатни съвети на фермери
Експерти обикалят страната, дават безплатни съвети на фермери / снимка: БГНЕС, архив
Експерти обикалят страната, дават безплатни съвети на фермери
81746
Експерти обикалят страната, дават безплатни съвети на фермери
  • Експерти обикалят страната, дават безплатни съвети на фермери

Държавни експерти по земеделие помагат безплатно на фермерите с подготовка на проекти за евросубсидии. Целият ресурс на Националната служба за съвети в земеделието е впрегнат, за да се обиколи страната и повече земеделски производители да получат безплатен съвет. От службата обещават да проведат 420 изнесени приемни в цялата страна до края на годината.

През последните месеци държавните експерти помогнаха на хиляди млади фермери да подготвят и внесат за одобрение своите проекти за евросубсидии по Програмата за развитие на селските райони, обобщи за Дарик директорът на Главна дирекция „Съвети в земеделието" Димитър Ванев.
„При младите фермери успяхме на всеки, който пожела да му изготвим проекта, да го

направим в срок. Продължаваме да работим с младите фермери, тъй като освен изготвянето на бизнес план и заявление за кандидатстване, ходим на посещения на място, даваме информация и съвети за изискванията за директни плащания, по технологичните въпроси на отглежданите култури. Колегите усилено се занимават с тази дейност. Тези услуги за фермерите са безплатни, а средствата за предоставянето им са от програмата за селските райони, така че фермерите трябва да знаят, че те няма да дължат пари за тези услуги", каза той.

Димитър Ванев отчете, че акцентът в работата на експерти ще бъдат не само областните градове, но и по-малките общини в страната.

Експертите ще продължат да правят изнесени приемни във всяка област, така че всеки фермер ще може да посети такава приемна. Най-добрият вариант за него е или да се обади в службата, или на сайта й да провери къде точно ще бъде изнесената приемна. Телефонът в централата на службата е 02/8100 988, а хората могат да се обърнат за информация и в областните служби по земеделие.

До края на годината от Националната служба за съвети в земеделието ще проведат над 420 изнесени приемни в цялата страна.