Еколози демонстрираха пред ЕК в защита на Рила
Еколози демонстрираха пред ЕК в защита на Рила / netinfo

Представители на български екологични организации демонстрираха пред сградата на Европейската комисия в защита на Национален парк Рила. Издигнати бяха плакати с надписи "Да спасим Рила!"

По-късно те връчиха в Службата на комисаря по опазването на околната среда Ставрос Димас подписка с хиляди събрани в България подписи, в която се настоява да се спре "незаконното строителство над Паничище на територията на Национален парк Рила и проектозащитена зона "Рила-Буфер", съобщава БТА.

Подобна демонстрация се състоя и пред сградата на Европейския парламент в Брюксел. Там подписка по същия повод ще бъде връчена в Комисията по петициите на Европейския парламент.

Барбара Хелферих, говорителка на комисаря Димас, която бе край демонстрантите пред Европейската комисия, заяви, че следващия месец в България ще се състои семинар по биологични проблеми, на който представители на комисията ще се запознаят отблизо с проблема около строителството в Рила. След това ще решим какво точно може да се предприеме, изтъкна тя.