ЕКОБУЛПАК преизпълни задълженията си по Меморандум за 2007 г.
ЕКОБУЛПАК преизпълни задълженията си по Меморандум за 2007 г. / netinfo

ЕКОБУЛПАК преизпълни задълженията си по ЗУО /Закон за управление на отпадъците/ и Меморандум, за разделно събиране на отпадъци от опаковки през 2007 г. Данните са от одиторския доклад с годишните резултати на дружеството, който беше внесен на 15 февруари в МОСВ.

За четвърта поредна година дружеството преизпълни целите, поставени по ЗУО. Общо 110 000 т. са декларираните опаковки, пуснати на пазара от членовете на ЕКОБУЛПАК. От тях 50 % са рециклирани, което е с 10% повече от заложените по Закон количества.

1 810 149 жители са обхванати от системи за разделно събиране на отпадъци на ЕКОБУЛПАК през миналата година, което превишава заложеното по Меморандум – 1 715 400 души. Това означава, че за четирите години откакто функционира, дружеството е увеличило обхвата си над 4 пъти.

Организацията е преизпълнила многократно и количеството на разположените контейнери, което се изисква по Меморандум. Вместо изискващите се 7 084 през 2007 г. са разположени почти три пъти повече контейнери – 17 290 броя.

През миналата година ЕКОБУЛПАК инвестира над 10 млн. лв. в закупуване на контейнери, специализирана транспортна техника, изграждане на база, машини и съоръжения, строителство на сортиращи инсталации. Тази сума е с 3 млн. лв. повече от 2006 г. В нея не е включена информационно-образователната кампания, която дружеството проведе сред населението.

През 2007 г. ЕКОБУЛПАК е единствената организация, която изгради собствени сортиращи инсталации. Такива съоръжения работят в Сливен, Габрово, Пазарджик и Русе. През 2008 г. дружеството планира да пусне в експлоатация още 4 сортиращи инсталации – в София, в Търговище, Ямбол и Пловдив. Софийските инсталации са две – съответно за преработка на опаковки от хартия, пластмаса и метал и уникална за България инсталация за сортиране на стъклени опаковки.

Дружеството има офиси в София, Търговище, Русе, Ямбол и Пазарджик.