ЕК: Румъния да се откаже от акциза върху вносни коли втора употреба
ЕК: Румъния да се откаже от акциза върху вносни коли втора употреба / netinfo

Букурещ трябва да се откаже да облага с акциз вноса на коли втора употреба, предаде АФП, цитирайки публикации в днешната румънска преса. Ако акцизът, оценен от Европейската комисия като дискриминационна мярка, не бъде премахнат, на

Румъния могат да бъдат наложени санкции, предупреди европейският комисар за данъчната и митническата политика Ласло Ковач.

Тази такса е дискриминационна. Държава членка на ЕС има право да налага дадена такса при положение, че тя не дискриминира купувачите на автомобили от други страни, посочи Ковач в интервю за днешния брой на вестник "Котидианул".

Той посочи, че ЕК е изпратила експерти в Букурещ, които да помогнат на румънските власти да променят законодателството в тази област в съответствие с европейските норми. Ако законът не бъде променен, ще бъдем принудени да започнем процедура за нарушаване на договора за присъединяване, подчерта еврокомисарят.

Според закон, влязъл в сила в началото на тази година и целящ защита на местното производство на автомобили, внасяните коли втора употреба се облагат с по-тежки данъци от колите, произведени в Румъния. Размерът на акциза може да достигне до 8000 евро.