ЕК предлага да не се оставя земя за угар
ЕК предлага да не се оставя земя за угар / netinfo

Притеснена от влошаването на пазара за зърнени храни още от миналата година и очерталата се недобра реколта в Европейския съюз през тази година, Европейската комисия предложи да не се прилага задължителното оставяне на земеделска земя за угар през тазгодишната есенна сеитбата и през пролетта на 2008 година.

В 27-те страни членки на ЕС житната реколта бе слаба през 2006 г. Това внесе напрежение на пазара за зърнени култури и изчерпа голяма част от натрупаните запаси. От 14 милиона тона преди, сега те са едва около 1 милион тона, при това става дума най-вече за запаси от царевично зърно в Унгария.

Не е добра зърнената реколта и през тази година заради лоши климатични условия както в западната, така и в югоизточната част на Европа. На пазара за зърнени храни вече се отчитат исторически високи цени, заяви говорител на ЕК.

По тази причина отговарящата за земеделието и развитието на селските райони Мариан Фишер Боел е предложила през предстоящата сеитба да не се прилага задължителното оставяне за угар на 10 на сто от земеделската земя, засята със зърнени култури при предишна сеитба, предаде БТА.

Според разчетите на ЕК, тази мярка би трябвало да осигури допълнителни зърнени добиви от 10 до 17 милиона тона повече през 2008 г.

Системата за оставяне на земи за угар бе въведена през 1992 г., за да се ограничи трупането на прекалено големи запаси от селскостопанска продукция, което пък водеше до огромни разходи за бюджета на ЕС.

До 2000 г. прилагането й ставаше на доброволна основа, като оставящите земя под угар земеделски стопани получаваха компенсации. След тази година системата започна да се прилага задължително.

Новоприетите страни в ЕС, сред тях и България, са освободени от задължението да оставят земеделски земи за угар.