ЕК одобри финансирането на софийския завод за отпадъци
ЕК одобри финансирането на софийския завод за отпадъци / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ЕК одобри финансирането на софийския завода за отпадъците
59869
ЕК одобри финансирането на софийския завода за отпадъците
  • ЕК одобри финансирането на софийския завода за отпадъците

ЕК одобри финансирането на завода за механично и биологично третиране на отпадъците от София, като се крайният срок за построяването му е края на 2014 година. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

210 млн. лв. ще струва новият завод за отпадъците, като безвъзмездните средства за построяването му са 179 млн. лв., обясни кметът. Първият етап от интегрираната система за управление за отпадъците беше одобрена през 2011 година, като вече има построено депо и пречиствателна станция. Основното в системата обаче е изграждането на завода, като миналата година ЕК спря процедурата заради допълнителни въпроси по проекта. Въпросите бяха за ДДС като допустима стойност и за общинското предприятие, което ще експлоатира инсталациите. Днес еврокомисарят по регионално развитие Йоханес Хан е подписал решението за финансирането на втора фаза от проекта за завод за отпадъците на София, каза още Фандъкова. „Първият етап от нея вече е изпълнен - това е депото за неопасни отпадъци в местността Садината на гара Яна. В момента се изпълнява вторият етап от първа фаза - изграждането на двете инсталации за компостиране, за преработка на зелени хранителни отпадъци", каза тя.

Вторият етап включва инсталацията за механично и биологично третиране на отпадъците, с капацитет 410 хил. тона годишно, каза още Фандъкова. Очаква се с новия завод да се получават близо 14 хил. тона отпадъци, които да бъдат рециклирани, допълни зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска. 154 000 тона горива, които да се използват в топлофикация . София и цинетровите заводи; компост или тор, който да се използва за рекултивация на нарушени терени и реалните остатъци, които ще бъдат депонирани, да бъдат до 113 000 тона, каза още тя.

Очаква се да се постигне минимум 55 % рециклиране и оползотворяване на генерираните отпадъци и 75 % намаляване на общото количество депониран отпадък. С близо 5 млн.лв. ще се намалят разходите за депониране на отпадъци и ще бъдат намалени отчисленията и
държавните такси, които се плащат на тон депониран отпадък, изчисли Бояджийска. Пречиствателната станция, която вече е готова на площадка Садината ще пречиства отпадъчните води от всичките съоражения в системата. Като начало засега ще се ползва за преработка на инфилтрата и отпадъчните води от депото в Суходол, уточни зам.кметът.

Бояджийска припомни, че другият компонент, който се изпълнява в момента е инсталацията за компостиране на био разградими и растителни отпадъци в Хан Богров. Проектът струва 46 млн.лв. и трябва да приключи до края на следващата година, обясни Бояджийска.

В момента тече процедурата за избор на изпълнител и веднага щом приключи, в зависимост дали ще има обжалване или не, ще се сключи договор с изпълнител, който да започне да строи. Има подадени 11 технически предложения, които са в етап на оценка. Тя трябва да приключи възможно най-бързо, защото крайният срок за изграждане на завода е 2014 година, каза още тя..След това ще има период от дванадесет месеца, в който изпълнителят ще бъде задължен да докаже техническите и технологични параметри на съоръжението, каза Бояджийска.

В случай на закъснение или непостигане на техническите параметри, ако това води до завишаване на разходите, изпълнителят ще трябва да плати разликата, умножена по 15 от това, което е предложил в офертата си.

1,5 млн. лв. са заложени в пректобюджета за догодина, с които да се финансира поддръжката на общинското предприятие, което ще експлоатира съораженията. Като структура, правилник и организация, предприятието вече е готова, каза Бояджийска.

Подготовката на проекта започва през 2007 година, когато беше кризата с боклука на София. Това е последната стъпка към трайното решаване на проблемите с отпадъците на София, защото сроковете за експлоатация на съораженията са 30 години, каза Фандъкова.