EК: Кой управлява агенция САПАРД е работа на българското правителство
EК: Кой управлява агенция САПАРД е работа на българското правителство / netinfo
Говорител на Европейската комисия отхвърли информациите в български медии, че комисията е настоявала за уволнение в българското Министерство на земеделието и храните или агенция САПАРД.

Майкъл Ман, говорител на Европейската комисия по въпросите на земеделието, нарече „неистина” твърденията на български медии, че Брюксел иска уволнение на висши чиновници или шефове заради нарушения по програма САПАРД. Според Ман Европейската комисия иска България да разреши проблемите си, а по какъв начин може да стане това е работа на София. Ето какво каза Майкъл Ман:

„Кой управлява агенция САПАРД или която и да е друга агенция в България няма нищо общо с ЕК. Никога наш служител, официално или неофициално, не би поискал някой да бъде уволнен или да подаде оставка. Информацията е неверна. Кой управлява тези агенции си е работа на българското правителство. Нас ни интересува България да реши проблемите около САПАРД! Да изготвим заедно и общ план за действие до края на юли, да видим, че се прилага ефективно и тогава можем да мислим за отпускане на средствата.”

В началото на март Европейската комисия забрани финансирането на част от селскостопанските дейности заради нарушения, сред които изготвяне на фалшиви документи.