ЕЦБ е готова да отпусне спешни кредити до 60 млрд. евро на гръцките банки
ЕЦБ е готова да отпусне спешни кредити до 60 млрд. евро на гръцките банки / снимка: БГНЕС, архив

Европейската централна банка даде зелена светлина за спешна помощ за осигуряване на ликвидност в размер на до 60 млрд. евро за гръцките банки. Това съобщи източник, близък до националната банка на Гърция, цитиран от АФП.

Съобщението идва ден след като ЕЦБ съобщи, че ще затвори друг ключов канал за финансиране на Гърция. Финансовата институция повече няма да приема държавни облигации като обезпечение за заеми в редовни операции за рефинансиране.

Кредитният рейтинг по гръцкия дълг е със стойност "боклук" (високорисков рейтинг) и според правилата на ЕЦБ така или иначе не може да е обезпечение за кредити. Това правило обаче беше отменено за Гърция стига това да не в противоречие с условията по международния заем от ЕС и ЕЦБ.

Отхвърлянето на това право беше разгледано от Атина като значителен удар за страната. Според анализатори обаче ЕЦБ няма да доведе гръцката банкова система до ликвидна криза. Освен своите договорености с ЕЦБ Атина може да си послужи и с пакета от спешна ликвидна помощ ELA, който е достъпен по правилата на еврозоната.