Джей Пи Морган върна 280 млн. евро на осигурителните фондове в Гърция
Джей Пи Морган върна 280 млн. евро на осигурителните фондове в Гърция / netinfo

Информационната банка Джей Пи Морган е внесла в банковите сметки на осигурителните фондове в Гърция 280 млн. евро, както и лихвите за тях за последните три месеца, съобщи гръцкият министър на труда Василис Мангинас, цитиран от електронните медии в Атина.

Банката Джей Пи Морган бе обвинена, че е посредничела при превода на пари, източени от осигурителните фондове под формата на държавни облигации. Скандалът разтърси гръцкото правителство, а негова изкупителна жертва бе предишният министър на труда. Обвинени бяха и дсруги длъжностни лица за това, че продали държавни облигации на пенсионните фондове на завишени цени.

Сумата от 280 милиона евро бе в центъра на аферата. Емисия с 12-годишни държавни облигации с първоначална лихва 6,25 процента, на обща стойност 280 милиона евро, бе издадена през февруари тази година и записана от Джей Пи Морган. Държавните облигации промениха на няколко пъти собствениците си преди да стигнат до държавните пенсионни фондове. Става дума за фондовете TEAPOKA - на работещите в пенсионните фондове, TEADY - допълнителен пенсионен фонд на държавните служители, TSEYP - на продавачите на вестници, и TEAYFE - на работещите във фармацевтиката.

Фондовете постигнаха договореност с Джей Пи Морган за разваляне на сделката. Инвестиционната банка предложи да изкупи обратно облигациите на цената, на която фондовете са ги придобили, като от нея се извади натрупаната лихва.

Сделката бе постигната след като правителството се съгласи да изплати на фондовете сумата от 3,06 милиона евро, като ги компенсира за лихвата, която те щяха да спечелят, ако вместо това бяха вложили парите в депозити в централната банка, съобщава БТА.

Връщането на парите става в момент, когато в Гърция тече предизборна кампания във връзка с насрочените за 16 септември парламентарни избори.

Общата конфедерация на труда /ГСЕЕ/ обяви, че иска да бъдат върнати на фондовете всички препрани средства, тъй като става дума за много повече пари.