Държавата търси пари за великденски добавки за пенсионерите
Държавата търси пари за великденски добавки за пенсионерите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Повече пари за пенсионерите, но и по-високи осигуровки за работещите. Такива са плановете на управляващите за доходите. Държавата вече търси пари за великденски добавки за възрастните хора. В същото време минималната заплата няма да расте повече от предвиденото, съобщава Нова телевизия.

По последни данни пенсионерите у нас са над 2 милиона души. Дали ще получат добавка за Великден ще зависи от изпълнението на бюджета. Според социалния министър Ивайло Калфин, обаче, увеличение трябва да има. Особено важно е парите да се насочат към възрастните хора с най-ниски доходи. Точно това беше направено и по Коледа.

Министърът беше категоричен, обаче, че не трябва да очакваме увеличение на минималната заплата извън предвиденото. От януари тя се увеличи от 340 на 360 лева, а от юли ще нарасне с още 20 лева. Според Калфин обаче това увеличение от 11% е повече от достатъчно и ново не трябва да се чака.

След дълги преговори държавата отдели 50 милиона лева за еднократна помощ за над милион пенсионери за Коледа. Парите вероятно отдавна са похарчени, а вече се търсят и за Великден. До края на март трябват да се изчистят всички детайли около пенсионната реформа. В това число как и дали да се увеличават вноските за пенсия.

Според министъра половин процент годишно е добра стъпка.

„Мисля, че осигуровките трябва да се увеличават. Няма смисъл ние да поддържаме осигуровките на равнището, на което са в момента, и да досубсидираме с данъци. Какъв е смисълът - не облекчаваме никого. На работодателя му намаляваме социалните осигуровки и му увеличаваме данъците", коментира Калфин.

От бизнеса коментираха за Новините на Нова, че са категорично против всякакво увеличение на осигуровките, защото у нас те били достатъчно високи.

Тази седмица продължават разговорите на министъра с работодатели и синдикати, както и с парламентарните групи. Сред темите, по които ще се търси съгласие, са: пенсионна възраст и стаж за всички категории работници, осигуровки, максимален осигурителен доход и горещият въпрос за НОИ и частните фондове. Целта е да се разработи цялостен модел, който да доведе по-високи пенсии.

Източник: Novanews.bg