Държавата глобила с над 1 млн. лв. стопаните на плажове през лятото
Държавата глобила с над 1 млн. лв. стопаните на плажове през лятото / снимка: МРРБ

Държавата е наложила санкции в общ размер на над 1 млн. лв. на концесионери и наематели на плажове през лятото. Това отчете на пресконференция в Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, съобщиха от регионалното министерство.

Експертите на ведомството и контролните органи са извършили общо 221 проверки в сезона за море. Те са обхванали 56 плажа, отдадени на концесия, и 48 плажни ивици, дадени под наем. Очаква се санкциите да нараснат, тъй като все още се връчват наказателни постановления. Глоби за 420 000 лв. са наложени за административни нарушения на 31 морски плажа, а близо за 600 000 лв. са санкциите за констатирани повторни нарушения съгласно клаузи в договорите.

Павлова подчерта, че заради установени сериозни нарушения са предприети действия по прекратяване на договорите за концесия и наем на плажовете „Обзор-централен”, „Слънчев бряг-север”, „Ахтопол-север” и „Несебър-юг”.

Най-честите нарушения са недостатъчно спасители и спасителни постове, непълно им оборудване, липса на указателни табели за етапно обособяване, както и непълно оборудване на медицинските звена.

Нарушения има и при поставяне на преместваеми обекти и допълнителни търговски площи извън одобрената схема за тяхното разполагане или без наличие на такава. Такива нередности са констатирани на 50 плажа.

Сред останалите нарушения са надвишаване на разрешения процент на общата площ на преместваеми обекти и съоръжения за спортно-развлекателна дейност, заведения за бързо обслужване и заведения за бързо хранене, както и допълнителни търговски площи около тях. Експертите са установили при пет плажа, недостатъчна равностойност, като достъп до морето на зоните за свободно разполагане на плажни принадлежности от страна на посетителите, спрямо зоните с платени плажни принадлежност.

Регионалният министър отбеляза, че са стартирани процедури за предоставяне на концесии за 15 морски плажа. Избрани са изпълнители за изготвяне на обосновки за тези обекти. Към тях ще се добавят още две - за екоплажове „Корал” и „Делфин”, но в момента има обжалване на процедурите за прекратяване на предишния търг и когато приключат, ще бъдат добавени към процедурите, с което плажовете, за които се търси нов концесионер, ще нараснат до 17.