ДСБ очаква радикални и бързи промени в сектора на горите
ДСБ очаква радикални и бързи промени в сектора на горите / netinfo

Парламентът прие на първо и второ четене промени в Закона за горите, свързани с решението за преобразуване на Министерството на земеделието и горите в Министерство на земеделието и продоволствието и за създаване на Държавна агенция по горите.

Измененията, внесени от Васил Калинов (Коалиция за България) и група народни представители, на второ четене подкрепиха 117 депутати, седем бяха против и двама се въздържаха.Промените предвиждат правомощията на министъра на земеделието и горите и на началника на Национално управление по горите, свързани с държавната политика и управлението в областтана горите и горското, ловното и непромишленото рибно стопанство, да преминат към председателя на Държавна агенция по горите.

Евдокия Манева от ДСБ посочи, че няма причина да не подкрепят законопроекта, но очакват радикални промени в сектора на горите и то максимално бързо.

Яне Янев каза, че според ПГ на ОДС е безсмислено да се подкрепи този законопроект, както на първо, така и на второ четене. Той посочи, че промените, които трябваше да се случат, ги няма, и поиска гаранции, че ще има истински промени за горите.