Дянков: Има възможност за гъвкаво работно време на чиновниците, дошло й е времето
Дянков: Има възможност за гъвкаво работно време на чиновниците, дошло й е времето / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Дянков: Има възможност за гъвкаво работно време на чиновниците, дошло й е времето
49285
Дянков: Има възможност за гъвкаво работно време на чиновниците, дошло й е времето
  • Дянков: Има възможност за гъвкаво работно време на чиновниците, дошло й е времето

Макар да бяха замразени заплатите в бюджетната сфера са се увеличили, а не са намалели за последните две години, стана ясно от думите на финансовия министър Симеон Дянков. Той обясни, че само в неговото ведомство заради съкращения възнагражденията имат ръст средно с около 14 на сто от 2009 година досега.

След като снощи в интервю за Денят на Дарик разясни идеята си за въвеждането на по-гъвкаво работно време за чиновниците, днес вицепремиерът Симеон Дянков добави аргументи към нея пред журналисти в кулоарите на парламента.

Той разясни, че възможността правно съществува в закона още от 2007 година, но няма подзаконовите наредби, които да разрешат нейното използване.

Вицепремиерът обясни, че по-гъвкавото работно време ще улесни родителите да водят и прибират децата си на детска градина или училище. „Не само за майките, защото се надявам, че бащите водят децата до училище и детски градини, аз поне го правя, така че за всички родители да могат да разчитат единият да отиде примерно да ги остави, другият да отиде следобеда да ги вземе", коментира той.

Друг аргумент на финансовия министър е, че опцията ще улесни хората, които пътуват от по-далеч и често са възпрепятствани от трафика, да могат да избягват задръстванията, да ходят на работа по-рано или по-късно и да си тръгват съответно по-рано или по-късно.

По отношение на контрола за спазването на часовете работа Дянков обясни, че във всички ведомства има системи с карти, чрез които се отчита кога един човек отива на работа и на всяко тримесечие министрите получават справки кой кога е влязъл, колко е работил и така нататък. „Просто му е време", лаконично обобщи вицепремиерът.