ДПС заговориха за защита на тютюнопроизводителите
ДПС заговориха за защита на тютюнопроизводителите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ДПС заговориха за защита на тютюнопроизводителите
69549
ДПС заговориха за защита на тютюнопроизводителите
  • ДПС заговориха за защита на тютюнопроизводителите

Спешни мерки за туширане протестите на тютюнопроизводителите предложиха от ДПС. В нарочна декларация, прочетена от парламентарната трибуна от Алиосман Имамов, от движението оповестиха идеи за промени в закона за тютюна, както и административни промени в земеделското министерство.

Според изказването на Алиосман Имамов законодателните промени трябва да включват задължителен регистър на фирмите, изкупуващи тютюн. Условията за регистрация трябва да гарантират  взаимноизгодни договорни взаимоотношения между производители и търговци, както и срокове за изкупуване на тютюна.

Според ДПС в земеделското министерство трябва да има специално звено, което да работи само по тези въпроси. Необходимо било и да се стимулира и създаването на сдружения на тютюнопроизводителите, които да работят за колективни договори за изкупуване на тютюн.

От ДПС предложиха още шест мерки:

„Комисията за защита на конкуренцията да ускори процесите за проверка на предложенията за съществуването на картелно споразумение между фирмите по отношение на сроковете и цените за изкупуване на тютюни. Министерство на земеделието да разработи варианти за разпределянето на предвидените 100 млн. лева в бюджет 2014 на база произведените количества от 2013-а. по-голямата част от тютюнопроизводителите не приемат схемата за досегашния референтен период за разпределяне на националните доплащания. Министерството да разработи схеми за подпомагане на тютюнопроизводителите по други програми за развитие на селските райони. Областните дирекции по земеделие и общините да създадат регистри на тютюнопроизводителите, които да бъдат използвани за допълнително подпомагане. С промените в закона за тютюна 2012 г. тези регистри бяха премахнати. Министерството спешно да организира назначаването на държавни експерти по оценяването на тютюна, които в кратки срокове да се включат в кампанията по изкупуването на ориенталски тютюни. Да се извърши щателна проверка на условията и критериите, при които са издадени лицензите за промишлено производство на тютюн в България и дали тези условия се спазват от съответните фирми”