ДПС готви експанзия към енергийния бизнес, заяви Тома Биков
ДПС готви експанзия към енергийния бизнес, заяви Тома Биков / снимка: DarikNews.bg, архив

„Не мисля, че това досъдебно производство ще доведе до някакви осъдителни присъди. За мен с всеки изминал ден става все по-ясно, че хронологията на нещата е следната - Бисеров е обезглавен от Ахмед Доган, вследствие на което му се повдигат досъдебните производства, а не обратното, както се опитват да ни внушат".

Това заяви за „Събуди се" журналистът Тома Биков.

Според него това, че Христо Бисеров се занимава с енергиен бизнес и е крупен собственик на зелена енергия, има общо със събития, случили се през последния месец - акция на ДАНС и прокуратурата в офисите на един от най-крупните енергийни босове в България - Богомил Манчев, оставка на Христо Бисеров, уволнение на шефа на „Булгаргаз" и смяната му с Шишман Чаушев от НАП-Видин.

„Тези три събития могат да имат обща точка и тя да се окаже една енергийна битка за българската енергетика, която върви зад целия този шум. Очевидно има експанзия на ДПС и персонално - на Ахмед Доган. Има опит за овладяване на този най-значим български сектор, в който се събират и концентрират най-много пари и който има голяма перспектива през „Южен поток", посочи журналистът.

За Тома Биков е очевидно, че различните лобита в БСП са се отказали от желанието си да владеят енергийния сектор. Той допълни, че това е цената за запазване на управляващата в момента коалиция между БСП и ДПС.

„Очевидно по-силните в момента са кръгът около Делян Пеевски", посочи журналистът и уточни, че това всъщност е Ахмед Доган, докато Пеевски е „подставено лице".

„Ахмед Доган е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Но въпросът не е кой го е предложил, а защо го е предложил. С всеки ден разбираме защо го е предложил.

Виждате, че ДАНС има роля постоянно във всички събития, които се случват. Вероятно, ако Пеевски беше станал шеф на ДАНС, тази роля на Доган щеше да е малко по-голяма. В никакъв случай Доган не е изпаднал в слаба позиция, напротив. Той успява да подчини дори БСП", заяви Тома Биков.

Информацията е на Нова телевизия