Докога лихвите ще останат ниски
Докога лихвите ще останат ниски / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Лихвите на депозитите ще останат ниски, докато Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка не решат да вдигнат основния лихвен процент", каза пред журналисти днес банкерът Левон Хампарцумян.

Лихвите по депозитите падат, но спестяванията на българите се увеличават за една година с 5 процента и достигат 41 милиарда лева към август 2015 година, по данни на БНБ.

Това увеличение е по-малко от последните няколко години, но ръстът все още остава значителен, смятат експертите. Лихвите по депозитите за период от 6 и 12 месеца падат от 3 процента средно преди година до 1,5 процента, но има и значително по-ниски лихви.

Ниските лихви по депозитите стимулират хората да търсят алтернативни форми на спестявания. Сред тях са инвестициите във взаимни фондове, доброволните пенсионни фондове и застрахователните продукти, които според експертите носели по-добра и по-сигурна доходност.

Според специалистите световната икономика през 2015 година се развива добре, а основните рискове остават ситуацията в Гърция и в Китай.

Източник: БТА