До 2 г. готови пречиствателните станции в Севлиево и Бургас
До 2 г. готови пречиствателните станции в Севлиево и Бургас / netinfo
До две години трябва да приключи строителството на пречиствателните станции за отпадни води в бургаския квартал „Меден рудник” и Севлиево. Това съобщи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, който подписа договора за строителство на обектите с австрийската фирма „Алпине – Майредер”.

Общата стойност на двете пречиствателни станции надхвърля 18 млн. евро, като 75% от тях са гарант от Европейската комисия, а останалите – от националния бюджет. След като бъдат построени, обектите ще обслужват 57 000 души в Бургас и 36 000 души в Севлиево. Това ще подобри качеството на водоснабдителната услуга и стандарта на живот на тези хора, както и ще подпомогне опазването на околната среда, каза още Чакъров.

Пречиствателните станции в Севлиево и „Меден рудник” са част от общо шест подобни проекта. Договорите за строителство на пречиствателните станции в Търговище, Ловеч и Монтана ще бъдат подписани скоро. На по-късен етап ще започне изграждането и на обекта в Попово. В момента се строят пречиствателни станции в Благоевград и Пазарджик.