ДКЕВР: ЧЕЗ да обезщети клиентите си за надписаните сметки за ток от януари
ДКЕВР: ЧЕЗ да обезщети клиентите си за надписаните сметки за ток от януари / netinfo

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране поиска от „ЧЕЗ Електро” да се коригира отклонението от цената на тока, допуснато във формирането на сметките за януари при издаването на новите фактури за ток . ЧЕЗ е собственик на „Електроразпределение – Столично”, „Електроразпределение” в София-област и в Плевен.

С приетите на 14 февруари указания комисията задължава дружеството да компенсира битовите потребители за получените разлики в сметките за януари 2007 година.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране даде задължителни указания на „ЧЕЗ Електро” за прилагане на цените на електрическата енергия, за да се избегне допуснатото през януари увеличение в цените при новия начин на формиране на фактурите за ток.

От началото на тази година трябваше да се разделят дейностите по снабдяване и по разпределение на електрическата енергия. Затова електроразпределителните дружества започнаха да фактурират тока от името на отделни дружества.

В края на миналата година Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обяви, че това няма да доведе до поскъпване на електроенергията, но при разделянето на двете сметки и избрания начин на закръгляването на цената, се получава увеличение в обявените от комисията цени.

За да не се допускат разлики при формирането на сметките на абонатите, регулаторът постанови дружеството „ЧЕЗ Електро” да използва утвърдените вече от ДКЕВР цени за разпределение и снабдяване с ДДС. По този начин се запазват утвърдените от ДКЕВР на 28.09.2006 година крайни цени за дневна и нощна енергия за бита в размер на 0.146 лв./кВтч и 0.093 лв./кВтч с ДДС.

В резултат на приетите указания цената за разпределение на „ЕРД Столично”АД, „ЕРД София-област”АД и „ЕРД - Плевен”АД следва да бъде 0,050 лв./кВтч, а цените за снабдяване съответно – 0,096 лв./кВтч през деня и 0,043 лв./кВтч през нощта.