Десислава Танева е за възпитаването на хранителни навици у младите
Десислава Танева е за възпитаването на хранителни навици у младите / снимка: БГНЕС, архив

Напълно споделям идеята, че трябва да мотивираме и възпитаваме у младите хора навици за здравословно хранене. Това коментира пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, в отговор на въпрос какво смята за въвеждането на данъка „Обществено здраве”.

През ноември отваряме мярката „Училищно мляко”, успешно приложихме „Училищен плод”, в момента приключва процедура за приемането на нов регламент за доставка на земеделски продукти в училищата, който разбира се ние ще подкрепим”, изброи направеното от Министерството на земеделието и храните Танева.

Тя посочи още, че ведомството ще се бори и за това в менюто на учениците освен мляко и плодове, да бъде включен и мед. „Ще приложим това в пълния обхват, в който може да го приложи страната членка, с идеята да възпитаме здравословни навици за хранене в подрастващото поколение”, коментира министърът.

„Оттам насетне, за това дали една храна е вредна, дали безопасна, решава европейският орган EFSA. На основание точно на негово решение, съответните продукти или съставки се допускат в храните”, отбеляза тя.

Танева поясни, че в поне шест други държави се прилага подобен модел, функциониращ на различен принцип, обикновено с диференцирана ставка на ДДС за различните храни и продукти, или с налагането на акциз.

„Веднага мога да кажа например за енергийната напитка, че трябва да има такъв данък или акциз, защото не може да бъде употребявана в такива големи количества. Всичко останало обаче трябва да бъде внимателно анализирано, защото говорим за данък, който би се платил от потребителите. Трябва да се търси най-добрият ефект, с който в крайна сметка да се мотивира създаването на навици за здравословно хранене”, посочи министър Танева.