Депутатите ще гласуват бюджетите на общественото осигуряване и на НЗОК на извънредно заседание
Депутатите ще гласуват бюджетите на общественото осигуряване и на НЗОК на извънредно заседание / Sofia Photo Agency
Депутатите гласуват на второ четене бюджетите на НЗОК и общественото осигуряване
68506
Депутатите гласуват на второ четене бюджетите на НЗОК и общественото осигуряване
  • Депутатите гласуват на второ четене бюджетите на НЗОК и общественото осигуряване

Бюджетите на Здравната каса и общественото осигуряване ще бъдат гласувани на второ четене от парламента. Това ще стане на извънредно заседание, което ще се проведе ден преди републиканският бюджет да влезе за разглеждане в ресорната финансова комисия.

С бюджета на общественото осигуряване се връща швейцарското правило за осъвременяването на пенсиите – от 1 юли те ще бъдат 3 на сто по-високи, като средната пенсия ще надхвърли 300 лева.

Въпреки че в бюджета на държавното обществено осигуряване за догодина се предвиждат увеличения на част от социалните плащания, един от основните въпроси – за възрастта и стажа за пенсиониране, остава за догодина.

Според ресорния министър Хасан Адемов дебатът трябва да бъде проведен през 2014 г. и тогава да бъде взето решение. Иначе – годината остава нулева за годините и стажа за пенсиониране. Пенсиите обаче ще бъдат осъвременени по швейцарското правило: „Тук всяка прилика с многократно повтаряния рефрен "вие ги увеличихте, ние ги плащаме" изобщо не е случайна, а напълно закономерна за всички следващи правителства. От изказванията на представители от ГЕРБ останах с впечатлението, че вувузелите на тяхната социална агресивност не са в състояние да изтрият собственото усещане за вина”.

В бюджета на Здравната каса пък се предвижда облекчаване на плащанията за посещение при личен лекар на пенсионерите. Таксата ще бъде левче. Въпреки това здравният министър Таня Андреева призна: „Здравеопазването не ще върви на зле, то е зле. То е катастрофирало. В момента работим в една фалирала система, пак ще подчертая – с повече от половин милиард задължения, с липса на 1,8 млрд. от Здравната каса, които както щем да ги наречем – пренасочени, откраднати, употребени, може би за нещо друго, не зная, но тези пари не са в здравната система и никога няма да се върнат отново там”.

Здравният сектор е един от първите, за които управляващите обещаха ключови реформи.