Депутати от левицата подкрепят искането за сезиране на КС за мораториума за земята
Депутати от левицата подкрепят искането за сезиране на КС за мораториума за земята / снимка: Sofia Photo Agency, архив

БСП са събрали 17 подписа в подкрепа на искането на ДПС за сезиране на Конституционния съд с искане за отмяна на мораториума за продажба на земя за чужденци. Това съобщи в кулоарите на парламента Деница Златева. Социалистите ще обявят в петък точния брой на депутатите, които ще подкрепят искането.

На 22 октомври Народното събрание прие решение, с което удължава мораториума за продажба на земеделска земя на чужденци до 2020 година. Освен от вносителите от Атака то бе подкрепено от народните представители на ГЕРБ и от 59 депутата от левицата.

Според договора са членство в ЕС обаче страната ни е длъжна да премахне това ограничение за гражданите на ЕС от началото на следващата година. Забраната за продажба на земеделска земя на чужденци от трети страни пък е установена в конституцията и законите на страната. Редица специалисти посочиха, че решението на НС за удължаване на мораториума е юридически спорно и посочиха, че европейското законодателство е над националното.

Още в деня на вземане на решението лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че от партията ще подготвят искане до конституционния съд за решението. Той обаче посочи, че подписите на депутатите от партията, които са 36-ма, няма да са достатъчни и затова те ще търсят подкрепата на избраници от левицата. Конституционният съд действа по инициатива на най-малко една пета от народните представители. Вчера пък вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова не изключи Министерският съвет да сезира Конституционния съд за мораториума, но направи уговорката, че ще се изчака с оглед на инициативата на депутатите.