Дефицит на качествени кадри мъчи туризма
Дефицит на качествени кадри мъчи туризма / снимка: БГНЕС

Туристическият бранш вече изпитва сериозен недостиг на качествени кадри и са необходими спешни мерки за разрешаване на проблема. Около това мнение се обединиха във Варна участниците в дискусия, посветена на проблемите на сектора, на която присъства министърът на туризма Николина Ангелкова. В срещата се включиха представители на всички черноморски курорти, както и областните управители на Варна, Бургас и Добрич.

Сезонът става все по-къс и няма как да задържим качествени кадри, ако ги наемаме само за по 4 месеца, посочи Ивелина Грозева от "Албена" АД. Георги Щерев от Съюза на хотелиерите в "Златни пясъци" допълни, че в бюрата по труда са регистрирани само нискоквалифицирани хора, които не могат да бъдат използвани. Елена Косева от "Св. св.Константин и Елена" каза, че би трябвало да се помисли за облекчаване изискванията при наемане на работна ръка от страни извън ЕС, като посочи конкретно привличане на хора от Украйна и Молдова.

Четирицифрени заплати за викачи и адреналинки по морето

Георги Николчев от "Слънчев бряг" АД посочи, че е необходимо министерството да направи кръгла маса, посветена на проблема с кадрите, на която да се види опитът и на други държави.Представителите на комплексите бяха единодушни, че трябва да се променят правилата за концесионирането на плажовете. Не може цената на чадър и шезлонг да е по-висока от тази на нощувка със закуска, посочи Георги Щерев. Всички участници в дискусията настояха пред министъра размерът на концесионните такси да бъде
намален. По време на дискусията бе поставен и проблемът със свлачищата по Черноморието. Ивайло Чаварганов от "Златни пясъци" АД посочи, че има реална опасност комплексът да бъде откъснат, тъй като пътят Варна - Кранево пропада.

Как ше изглежда пазарът на работна ръка у нас след 15 години?

Почти всички присъстващи отчетоха спад в броя на туристите през тази година. Елена Косева посочи, че намаляване на туристите има при хотелите с по-малко звезди, които разчитат на руския и украинския пазар. По думите й при висококатегорийната база няма отлив на гости. Сериозно намаляване на туристите отчетоха от "Слънчев бряг", макар че не посочиха конкретен процент. Димитър Николов съобщи, че по последни данни в курорта има 600 000 легла. Той настоя да се въведат правила супермаркетите в комплексите да нямат право да продават алкохол след 21 часа.

Източник: БТА