/ netinfo
Ако се намерят 78 млн. лева, за период от две години и половина, може да бъде решен проблемът по един от най-натоварените пътни участници в столицата - Околовръстното шосе от "Младост-4" до разклона за автомагистрала "Тракия". Това се посочва в писмен отговор на регионалния министър Николай Нанков до депутати от ГЕРБ. Оказва се, че забавянето на проекта за разширение на Околовръстното шосе е по вина на Столичната община.
 
"По възлагане на Столична община за трасето на Софийски околовръстен път в разглеждания участък ("Младост-4"-АМ "Тракия") е изработен идеен проект, който през 2016 г. е представен в Агенция "Пътна инфраструктура" за съгласуване. Поради констатирани пропуски и неточности в проектната документация, Агенцията изиска от Столична община разработката да бъде коригирана и допълнена. Към момента идейният проект е на етап съгласуване с експлоатационните дружества, след което следва отново да бъде представен в Агенция за съгласуване", пише Нанков на депутатите.
 
Министърът посочва още, че процедурите за избор на изпълнители, може да стартират през 2018 г., но само при следните условия: съгласуван идеен проект с отразени коментари, финализирана процедура по придобиване на нужните за строителство терени и не на последно място - осигурено финансиране, каквото липсва. Николай Нанков допълва, че при осигурен бюджет от поне 78 млн. лева, строителството на отсечката може да се извърши и поетапно. От отговора на строителния министър не се разбира, какви са противоречията за отсечката между АПИ и СО.
 
Строителните дейности по разширяването на Софийското околовръстно шосе стартираха в далечната 2006 г., а отсечката, която свързва “Младост” 4 и АМ “Тракия”, макар и изключително натоварена, продължава да разполага само с по едно пътно платно в двете посоки.
 
Заради натоварения трафик в тази част на столицата, задръстванията около разклона за Горубляне и Самоков често са километрични. От отговора на министъра се разбира, че разширение на Околовръстното шосе в този му участък, ще може да се очаква едва след края на 2020 г. При това, ако се предвидят пари в бюджета още за 2018 г. Парите за разширението трябва да дойдат от общината или от държавния бюджет, тъй като по европейските фондове, не е предвидено финансиране за този участък.