Даваме на концесия пристанища по Дунав
Даваме на концесия пристанища по Дунав / netinfo

Министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов обяви в Лисабон намерението на българското правителство за концесиониране на наши пристанища по Дунав, в които биха могли да участват и португалски компании. В португалската столица, където премиерът Станишев е на официално посещение се проведе българо- португалски бизнес форум.

Форумът беше приветстван от българския министър-председател, който подчерта възможностите за инвестиции и развитието на бизнес след членството на България в ЕС. Пред представители на бизнеса в Португалия министър Асен Гагаузов подчерта, че българското транспортно министерство е започнало подготовката за концесиониране на пристанище Видин. Предстои проучване и на интереса към пристанище Лом. Като морска страна Португалия има възможност да инвестира в Дунавските пристанища, при интерес на местния бизнес, смята регионалният министър.

Като ключ за инвестиране в България, регионалният министър подчерта, че през страната ни минават пет от десетте трансгранични транспортни коридора.

Според него консултантски компании от Португалия и Испания биха могли да участват със своя опит в разработването на проекти за усвояването на близо 7 милиарда евро по оперативните програми на ЕС. В рамките на форума на въпрос на португалски инвеститор, който прави бизнес в България, но иска да го разшири в района на Румъния и Молдова, премиерът Сергей Станишев подчерта намерението на страната ни да бъде построен вторият мост над река Дунав, заедно с други варианти за облекчаване на преминаването в района.