Цветков оряза разходите в транспортното министерство
Цветков оряза разходите в транспортното министерство / Министерство на транспорта

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков разпореди да бъдат сведени до минимум разходите на министерството, изпълнителните агенции и второстепенните разпоредили в системата, съобщиха от ведомството.

Решението на новия министър е да намали драстично разходите за командировки и специализации в чужбина, стационарни и мобилни телефони, гориво на служебните автомобили, консултантски договори, семинари, офис оборудване, компютърна техника, други дълготрайни материални активи и ремонти. Преди това всички харчове на администрацията в министерството и агенциите ще бъдат подложени на обстоен анализ.

Подготвянето на документацията за обществени поръчки по ЗОП и подзаконовите актове към него да бъде стартирано, след като се представи доклад за доказването на целесъобразността на разхода и одобряването му от министър. Цветков е категоричен още, че ръководителите на второстепенните разпоредители нямат право да поемат задължение за разходи над размера на средствата, предвидени по бюджета за 2009 г.

Цветков е наредил да се орежат разходите и в едноличните търговски дружества с държавно участие в капитала и държавните предприятия от системата. Освен това те трябва да увеличат приходите си и да повишат събираемостта на вземанията, за да бъде преодоляно негативното влияние на финансовата криза, допълват от екипа на новия министър.

Дружествата и държавните предприятия трябва да изготвят и списък на планираните до края на 2009 г. процедури по реда на ЗОП, Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки и по реда на чл. 290 и следващите от Търговския закон; списък на планираните процедури, които могат да не бъдат проведени. Той трябва да бъде придружаван и от информация за очаквания ефект върху финансово-икономическото състояние на дружеството вследствие на тяхното непровеждане.