Четири нови компании имат интерес към газовата връзка България-Гърция
Четири нови компании имат интерес към газовата връзка България-Гърция / Sofia Photo Agency, архив

Четири нови компании имат интерес към заявяване на количества природен газ по проекта за газовата връзка Гърция-България. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. От думите й стана ясно, че така общо компаниите, проявили интерес и през двете фази са 13, като няма официални потвърждения. Председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов коментира влязлата в сила наредба за заявяване на помощ от страна на бизнеса за зелена енергия. По думите му по сроковете на наредбата отстъпката ще се предостави до около три месеца, но едва ли до края на тази година.

В първата фаза на проекта за газова връзка Гърция-България 9 компании са заявили количества природен газ, а на във втората са се появили още желаещи, стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова:

"Към този момент не мога да спомена техните имена, но тези компании са четири, като и българският, и гръцкият регулатор в момента търсят възможност за разработване на правила, които да дадат възможност на тези компании да се включат", каза Петкова.

Така проявилите интерес към заявяване на количества стават общо 13, но няма официални потвърждения. Още обясни изпълнителен директор на „Ай Си Джи Би" за България Теодора Георгиева:

"Резервацията на капацитет в „Ай Си Джи Би" показва, че те са си направили някаква равносметка откъде ще бъде произходът на този газ и накъде ще отива. Някои от тях може да имат интерес да влязат в българския пазар, други искат да транзитират газ към Украйна или към Австрия. Това са главните дестинации".

Председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов каза, че трябва да има проекти за газификация у нас. Той коментира и Наредбата за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници, която вече е в сила. Според документа бизнесът има 30 работни дни за заявяване на помощта за енергията от ВЕИ:

"Ще се подават документи, ще ползваме отстъпка. Относно сроковете по наредба са до 15 дни да се подадат документи и до 45 дни ако отговаряш на изискванията, трябва да ти ги възстановят".