Чавес може да сложи ръка и на хранителната индустрия
Чавес може да сложи ръка и на хранителната индустрия / netinfo

Венецуелският президент Уго Чавес предупреди в понеделник, че може да национализира дистрибутори на хранителни продукти, заловен да се запасяват при липсата на храни в бакалиите.

Въпреки безпрецедентните приходи от петрола страната-членка на ОПЕК се бори от месеци да задържи хранителните продукти по рафтовете в супермаркетите. Бизнесмените обвиняват правителството, че е виновно в ситуацията заради контрола върху цените. Властите приписват липсата с презапасяване на безскрупулни капиталисти.

„Надявам се, че ще ми осигурят извинението, от което се нуждая, за да се намеся и експроприирам големите вериги ... за хранителни продукти и дистрибуция“, заяви Чавес в телевизионно обръщение. „Ще продължим да наблюдаваме най-големите, където капитализмът е най-свиреп“, добави той. Предупреждението идва само седмици, след като най-големият местен дистрибутор на хранителни продукти, „Alimentos Polar“, обвини правителството за конфискуването на 500 тона храни заради обвинения, че компанията се кани да контрабандира стоки в Колумбия. През миналия месец Чавес обяви кампания за ликвидиране на липсата на основни продукти и упълномощи Националната гвардия да конфискува хиляди тонове храни, за които се подозира, че са укрити или внесени контрабандно.

Въпреки нарастващата инфлация венецуелското правителство запазва контрола върху цените и често принуждава търговците да продават продукти на загуба или спира продажбите им. Контролът държи цените сравнително под тези в съседна Колумбия, което прави изгодно пазаруването във Венецуела и препродаването им отвъд границата с печалба. Чавес отпусна контрола върху цените на някои стоки с цел да намали липсата им. Бе създаден и филиал на държавната петролна компания „PDVSA“ за внос и разпространение на хранителни продукти.