Чакаме през април становище от ЕК за спрените пари по ФАР
Чакаме през април становище от ЕК за спрените пари по ФАР / снимка: Sofia Photo Agency

Обмисля се Съветът за борба с измамите и нередностите, засягащи усвояването на еврофондовете, да се пренасочи към Държавна агенция "Национална сигурност” или към Министерството на финансите, със съдействието на ДАНС. Това каза заместник-финансовият министър Димитър Ивановски. В момента Съветът функционира като звено на МВР.

Ивановски каза още, че до средата на април генералният директорът на Главна дирекция „Разширяване” към Европейската комисия Майкъл Лий ще излезе със становище относно временното спиране на плащанията по програма ФАР.

Обсъжда се да се създаде единна база данни на бенефициентите за усвоените от тях европейски средства, съобщи още заместник финансовият министър Димитър Ивановски. На първо място това е засилване на контрола както предварителния, така и последващия във всички звена и институции, които са въвлечени в управлението на европейски пари

В края на февруари европейската комисия спря средствата по програма ФАР в размер на 75 милиона евро заради лошо управление и контрол върху проектите.