Цените на имотите скачат заради нискотарифни авиолинии
Цените на имотите скачат заради нискотарифни авиолинии / netinfo

Един от най-кратките пътища за успешно инвестиране в недвижима собственост е да купите в район, който бурно ще се развие, и да чакате да пристигнат орди, размахващи чекови книжки, което да вдига цената още повече, пише "Индипендънт".

Как обаче да разберете кои са тези места? Вестникът твърди, че през последните години един от най-добрите начини да се прогнозира успешна инвестиция в чужбина е да се следят нискотарифните авиолинии. Те не само са изключително чувствителни към промените в търсенето на пътуващите хора, но и значително повишават търсенето на имоти, когато се откриват нови дестинации, пише БТА, като се позовава на британското издание.

Има голяма полза да се следят компании от рода на "Изи джет" и "Райънеър", твърди "Индипендънт". Вестникът цитира проучване на агенцията за недвижимо имущество "Савилс" и на Holiday-Rentals.co.uk, което показва, че цените на имотите в радиус до 20 километра от летища, обслужвани от нискотарифни авиолинии, са 40 процента по-високи, отколкото жилищата на същото разстояние от летища с нормални полети. Това показва също, че летовниците искат да спестят от пътуване и да похарчат повече за настаняване.

Джъстин Фигинс от сайта Rightmove Overseas property твърди, че нискотарифните авиокомпании са били предвестници за бума на недвижима собственост в Източна Европа и са водещ и верен индикатор къде ще бъдат следващите "горещи точки".

"Точно това пролича в България и балтийските държави", изтъква Фигинс пред вестник "Индипендънт". Той обаче бърза да отбележи, че има и други важни фактори като ръста на туризма и инфраструктурата, защото единствено евтините полети не са достатъчни да превърнат една развиваща се икономика в голяма туристическа дестинация. В случая с България Фигинс изтъква все още твърде лошата инфраструктура, което води до спад в цените.