Цените на газа в Европа се повишиха с 11%, след като германският регулатор Бундеснецагентур спря сертификацията на "Северен поток-2", съобщи Ройтерс.

"Днес Бундеснецагентур спря процедурата по сертифициране на Nord Stream 2 AG като независим преносен оператор. След задълбочено разглеждане на документацията Бундеснецагентур стигна до заключението, че сертифицирането на оператора на газопровода "Северен поток-2" би било възможно само ако този оператор е организиран в правна форма съгласно германското законодателство", заяви регулаторът.

Германия спря сертифицирането на „Северен поток-2“

Регулаторът добави, че процесът на сертифициране ще бъде възобновен, когато дружеството майка прехвърли капитала и персонала си на германско дъщерно дружество.

"Процедурата по сертифициране ще остане спряна, докато основните активи и човешки ресурси не бъдат прехвърлени на дъщерното дружество и Бундеснецагентур не успее да провери дали документацията, подадена отново от дъщерното дружество, като нов заявител, е пълна. Когато тези изисквания бъдат изпълнени, Бундеснецагентур ще може да възобнови проверката си в оставащия четиримесечен срок, предвиден в закона, да изготви проекторешение и да го предаде на Европейската комисия за становище, както е предвидено в законодателството на ЕС за вътрешния пазар", добави регулаторът.

Пускането на „Северен поток-2“ ще успокои цените на газа в Европа, според Москва

Регулаторът също така заяви, че германското министерство на енергетиката и Европейската комисия "са били предварително информирани" за спирането. Веднага след това цените на газовите фючърси в Европа се повишиха с 11%.

Търговията с декемврийски фючърси на газ на холандския индекс TTF, ключов европейски енергиен търговски хъб, достигна 1 042,6 долара за 1 000 куб. м газ в 09:45 ч. по Гринуич.
 
БГНЕС