Русия твърди, че пускането в експлоатация на „Северен поток-2“,  който минава през Балтийско море, може да успокои енергийния пазар в Европа. В момента се чака одобрението от германския регулатор, пише вестник "Гардиън".

В последните няколко седмици се стигна до исторически рекорди на цените на газа в Европа, след като възстановяването на икономиките от COVID-19 доведе до по-голямо търсене на енергоносители.

Цената на газа в Европа достигна нов исторически рекорд

Според руския министър на енергетиката, Александър Новак, има два фактора, които биха повлияли положително и биха „охладили“ пазара. Първото е сертифицирането и пускането на „Северен поток-2“, а второто е увеличаването на продажбите в електронната платформа на „Газпром“. Тя беше направена в допълнение на дългосрочните и средносрочните договори за доставка.

Цените на газа в Европа рязко паднаха

„Северен поток-2“се намира на дъното на Балтийско море и разположен от Русия и Германия. Разрешение от германските регулатори би отнело няколко месеци. Проектът среща отпор и съпротива от САЩ и някои европейски страни като Европа, които смятат, че газопроводът ще доведе до увеличаване на енергийната зависимост на европейските държави от Русия. Варшава дори сравни енергийния проект с Пакта Рибентроп-Молотов.