Германският регулаторен орган спря сертифицирането на газопровода "Северен поток-2".

Федералната мрежова агенция е преустановила сертифицирането поради правни и организационни проблеми. Това се казва в изявление, публикувано от регулатора днес.

"След преглед на документите агенцията стигна до заключението, че сертифицирането на оператора на газопровода "Северен поток-2" може да бъде разгледано само ако операторът има правна форма съгласно германското законодателство", се казва в изявлението.

„Газпром“ обещава повече газ за Европа

"Процесът на сертифициране ще бъде възобновен, когато операторът със седалище в Цуг, Швейцария, прехвърли основния капитал, свързан с тръбопровода, на германско дъщерно дружество", заяви регулаторът.

"Северен поток-2" минава от руския бряг през Балтийско море до Германия и се състои от две тръби с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно. Изграждането му е завършено в началото на септември.

По-рано германското министерство на икономиката съобщи на РИА Новости, че е завършило анализа на сигурността на доставките в рамките на процедурата за сертифициране на "Северен поток-2" и го е представило на Федералната мрежова агенция. В анализа се казва, че издаването на сертификата не застрашава сигурността на доставките на газ за Германия и Европейския съюз.

Пускането на „Северен поток-2“ ще успокои цените на газа в Европа, според Москва


Цените на газа в Европа се повишиха с 11%, след като германският регулатор спря сертификацията.

Търговията с декемврийски фючърси на газ на холандския индекс TTF, ключов европейски енергиен търговски хъб, достигна 1 042,6 долара за 1 000 куб. м газ в 09:45 ч. по Гринуич.
 
БГНЕС