/ pixabay.com
Мнението е на Атанас Костадинов от БСП
Цената на тока у нас може да се повиши
94092
Цената на тока у нас може да се повиши
  • Цената на тока у нас може да се повиши
Цената на тока у нас може да се повиши, ако влязат в сила новите европейски екоизисквания спрямо въглищните централи. Това заяви Атанас Костадинов от БСП за Дарик. По време на заседание на Комисията по енергетика в парламента управляващи и опозиция се обединиха около тезата, че трябва да се поиска отлагане на въвеждането на новите условия. 
 
Новите условия на Брюксел може да доведат до загуба на десетки хиляди работни места в няколко ТЕЦ-ове със сериозен дял в българската енергетика.
 
България може да остане без ток?

Всяка от горивните централи трябва самостоятелно да внесе искане за отлагане на новите условия като докаже, че разходите за въвеждането на нови сероочистващи технологии ще превишат многократно ползите за околната среда. Сред засегнатите от тази европейска директива са ТЕЦ Марица изток 1,2 и 3, мини Марица изток, ТЕЦ Брикел и ТЕЦ Бобовдол.
 
Ако въведат нови инсталации за следене на нивата на азот, серен диоксид и живак, централите  няма да могат да продават произведената от тях електроенергия.  Тези изисквания са фатални за топлоенергетиката у нас, обясни депутатът Атанас Костадинов
 
"В следствие на тази директива и тези нови изисквания можем да очакваме да се покачи цената на електроенергията като цяло", заяви той.
 
Министерството на енергетиката
е готово да подпомогне ТЕЦ-овете в изготвянето на документацията за искане на отсрочка, каза енергийният министър Теменужка Петкова.
 
"Тези въглищни централи, заради които сме се събрали, произвеждат малко повече от 40% от електрическата енергия, без тях няма да има необходимата сигурност в енергетиката", отбеляза Петкова.
 
България многократно превишава условията на Брюксел за нивата на серни диоксиди в Маришкия басейн и по тази причина е заплашена от санкции. Амбицията на управляващите е да бъде избегнат този вариант, за да се улесни възможността България да получи отлагане на екоизискванията за въглищните централи.