Цацаров: Ще има обвинени за АЕЦ Белене
Цацаров: Ще има обвинени за АЕЦ Белене / БГНЕС, архив

"Скоро ще има конкретни лица, които ще бъдат привлечени като обвиняеми за проекта АЕЦ "Белене", защото след неговото прекратяване с решение на Народното събрание, плащанията периодично са продължили в немалък размер".

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Петър Славов. Цацаров беше на заседанието на правната комисия на НС, за да представи доклад за дейността на прокуратурата за 2015 г.

България осъдена да плати 550 млн. евро за спирането на АЕЦ „Белене"

Възползвайки се от присъствието му, Петър Славов напомни, че през 2013 г. е имало сигнал от Иван Иванов за продължаващи плащания, въпреки решението на парламента да преустанови проектът АЕЦ "Белене", пише "Правен свят".

Поводът за питането бе решението на Международния арбитражен съд в Женева от миналата седмица, в което в спора между българската НЕК и "Атомстройекспорт", се произнесе в полза на руската компания и осъди България за над 500 млн. евро.

Борисов доволен от решението на Арбитражния съд за АЕЦ "Белене"

Цацаров обясни, че прокуратурата няма никакво отношение към арбитража. А що се отнася до сигнала от 2013 г., той коментира: "След решението на Министерския съвет, потвърдено от Народното събрание, плащанията по проекта АЕЦ "Белене" са продължили. Скоро ще има лица, които ще бъдат привлечени към отговорност."

Цацаров не даде повече конкретика за това какви ще са обвиненията и на кого ще бъдат повдигнати.