Борисов доволен от решението на Арбитражния съд за АЕЦ Белене
Борисов доволен от решението на Арбитражния съд за АЕЦ Белене / БГНЕС, архив

България е осъдена да плати 550 милиона евро за спиране на строежа на АЕЦ "Белене". Това обяви на извънредна пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Премиерът Бойко Борисов заяви, че е доволен от решението. Възможно е след това с руснаците да продадем това оборудване на трети страни или да строим централа. Предстои консултация с ЕК по въпроса, допълни той.

България осъдена да плати 550 млн. евро за спирането на АЕЦ „Белене"

"Сега съм възложил на госпожа Петкова да се свърже с руската страна. Имаме три хипотези. Ние трябва да си докупим оборудването, тогава ще имаме един реактор. Ще питаме и Европейската комисия какво да правим с този реактор. Да го строим ли? Защото вече ще имаме окомплектован един реактор. Заедно с руската фирма, която е, да го продадем заедно в трета страна, защото ние не можем да го продаваме без производителя", коментира Борисов.

Премиерът направи и своето тълкувание по въпроса:

"Този арбитраж казва: НЕК и "Атомстройекспорт" да седнат и да се разберат - ще го строят ли, ще го продават ли и да се приключи. Аз лично съм много доволен от обективността на Арбитража и ако може и другите политически партии, които имат по-добри връзки от нас с Русия, да издействаме един от тези варианти. Тогава мисля, че ще стане добре", допълни Борисов.