Българите и румънците, работещи на Острова, се увеличават
Българите и румънците, работещи на Острова, се увеличават / снимка: Gulliver/Getty Images

Броят на румънците и българите, работещи във Великобритания, е нараснал с една четвърт за три месеца, сочат данни на британската статистическа служба.

141 000 граждани на двете страни са работели на Острова от април до юни спрямо 112 000 в предишното тримесечие или повишение с близо 26%. Временните ограничения върху вида работа, която хората от двете страни могат да вършат, изтичат в края на тази година, припомня Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Това накара антиимиграционни активисти да твърдят, че догодина увеличението ще е още по-голямо. Британското правителство не съобщава колко имигранти очаква след пълното отваряне на трудовия пазар за двете страни.

Организацията Мигрейшън Уоч, която настоява за по-строг контрол върху имиграцията, съобщи, че последните данни "показват, че още по-голям брой имигранти ще пристигнат догодина". Британското вътрешно министерство информира, че румънците и българите съставляват само 0,3% от хората, работещи във Великобритания.

Говорителка на министерството допълни, че през същия период повече хора от западните държави членки на ЕС са пристигнали да работят на Острова. Българите и румънците имат право на безвизово пътуване до Великобритания от 2007 г., когато страните им се присъединиха към ЕС. Но бяха въведени временни ограничения относно вида работа, която могат да вършат. Те ще отпаднат в края на годината в съответствие с правилата на съюза, напомня Би Би Си.

В отговор британското правителство смята да ограничи достъпа на имигрантите до социални помощи, здравеопазване и жилища. Дипломати от България и Румъния многократно подчертаваха, че не очакват "вълна" от имигранти от страните им.